Cars for sale
Other parts
RSR parts

Belgian Historic & Youngtimer Cup ; Kampioenen 2012 zijn gekend

Afgelopen weekend reden de Historics en de Youngtimers hun laatste wedstrijd op de Nürburgring. In de Vier Klassen was alleen Jan Van Elderen reeds mathematisch zeker van de titel in Klasse 3 van de Belgian Historic Cup. De resterende drie titels en verschillende kampioenschappen in de onderlinge Groepen moesten worden beslecht op de prachtige omloop in de Eifel.

Belgian Youngtimer Cup: Maximum score voor Luc Moortgat

Reeds voor de aanvang van het seizoen was Luc Moortgat torenhoog favoriet met zijn Por sche 964 Cup. En de Real-rijder heeft zijn favorietenrol perfect uitgespeeld. Maar de Waaslander heeft wel moeten wachten tot de laatste wedstrijd om de BMW van Geert Dierckx definitief naar de tweede plaats te verwijzen. Moortgat won wel de eerste vier races, maar realiseerde een brilscore in Francorchamps en moest dus zeker tijdens de resterende wedstrijden scoren. BMW-rijder Dierckx reed immers alle wedstrijden uit en scoorde zeer regelmatig. Moortgat stond voor de Nürburgring wel virtueel aan de leiding, maar Dierckx beschikte over een extra bonus inzake de schrapresultaten. Maar de zaakvoerder van Real zette zijn Porsche tweemaal op de pole en won beide wedstrijden voor zijn Nederlandse merkgenoot Gelissen, de BMW van Geert Dierckx en Pierre-Yves Paque. Met aftrok van de schrapresultaten eindigde Moortgat zodoende met het maximale puntensaldo of een score van 400 op 400. Het was spannend tot de laatste wedstrijd, want Geert Dierckx eindigt als vice kampioen op amper 24 punten van Moortgat. Voor de derde plaats was het bijzonder spannend. Eric Nulens vertrok met Porsche 964 richting Duitsland met één puntje voorsprong op de BMW 325 van Bas Van Elderen, 19 op Tom Laureyns en 31 op Paque terwijl er nog 80 punten te verdelen waren. Bas reed een schitterend weekend, pakte meer punten dan Nulens en mag zodoende plaats nemen op de laagste podiumtrede. Ook Laureyns reed twee goede wedstrijden en wordt na Nulens vijfde in de eindstand tijdens zijn debuutjaar. Een puntje meer dan Pierre-Yves Paque die door een opgave op Circuit Zolder pas als zesde het seizoen afsluit. In de respectievelijke Groepen pakken Moortgat (Porsche), Dierckx (BMW M3) en Bruneel (VW Golf) de titels.

“Uiteraard ben ik tevreden met deze nieuwe titel”, aldus Luc Moortgat. “Maar het was door de dubbele 0-score in Spa wel een dubbeltje op zijn kant tot en met de laatste race. Maar dergelijke spanning maakte het net zo plezant. Geert was nog de enige die me van de titel kon houden en kende pech met de collector na de kwalificatie. Ondanks het feit dat hij mijn grote concurrent was hebben we geholpen om de BMW terug rijklaar te maken. That’s the spirit en ik wil winnen op de piste en niet in de pitlane”, aldus de overgelukkige Real-piloot.

Belgian Historic Cup: Zinderende finales voor nog twee titels

De enige titel die reeds voor het laatste raceweekend vast stond was deze in de sterk bevolkte Klasse 3 waarin Jan Van Elderen en zijn Porsche reeds de titel op zak staken in het voorprogramma van de 24 Hours of Zolder. Uiteraard had Van Elderen deze vroege titel mede te danken aan het feit dat Dirk Van Rompuy, Jan schippers, Geert Boels en Freddy Van Sprundel pech kenden en meer 0-resultaten neerzetten dan de twee verplichte schrapresultaten. Maar los daarvan heeft Van Elderen wel een schitterend seizoen achter de rug en zijn titel is oververdiend. Op de Nürburgring ging hij ook nog eens met de beide zeges lopen waardoor hij een maximale score behaalde van 400 op 400 en zelfs een tweede plaats als schrapresultaat moest inleveren. Nog in Klasse 3 was de titel van vice kampioen nog niet gekend. Daar kwamen nog een vijftal piloten in aanmerking. Geert Boels moest na een operatie aan de knie forfait geven en dat gaf de rest mat meer ademruimte. Jan schippers kende tijdens de eerste kwalificatie elektrische problemen aan zijn Chevrolet Camaro en moest helemaal achteraan vertrekken. Hij lukte een mooie inhaalrace, maar moest in zijn voornaamste opponent, Dirk Van Rompuy zijn meerdere erkennen. Van Rompuy kon zodoende zijn voorlopige tweede plaats in het klassement iets verder uitbouwen. Hij werd tijdens de eerste manche vierde algemeen na de Lister Jaguar van Wellhouse (buiten competitie), Van Elderen en een uitstekende Bert Smeets in de Dodge Challenger. In de tweede manche was de top 3 identiek. Ditmaal finishte Schippers als vierde voor Van Sprundel en Dirk Van Rompuy. Van Rompuy en TT Autosport dus vice kampioen voor Schippers, Van Sprundel, Selders, Marnix Dierick en Bert Smeets, terwijl uittredend kampioen Geert Boels dit jaar pas als 9de eindigt na de voormelde pech. In de respectievelijke Groepen binnen de Klasse 3 zijn Dirks (Mini), Bleus (VW Golf GTI), Selders (TVR Vixen) en Van Elderen (Porsche 911 RS) de nieuwe kampioenen.

In Klasse 1 of de FIA wagens zouden we de meest intense strijd krijgen van het weekend. Daarin stond Tom Van Rompuy, ondanks een wedstrijd minder, met zijn Opel Kadett aan de leiding voor de Nederlander Rosenhart met de Ford Mustang met een verschil van amper 5 punten. De Lotus van Poulet won de eerste race voor de Mustangs van Rosenhart en Hamilton. Ook de andere Lotus van François streed mee voor de overwinning, maar moest van het gas met een lekke band. Tom Van Rompuy kwam zodoende in tweede positie, maar moest op 2 ronden van het einde de arena verlaten met elektrische problemen. Zijn voorsprong van 5 punten werd omgezet in een achterstand van 15 punten en zodoende zat de Nederlander Rosenhart in een zetel richting titel. Ditmaal was het de Lotus van Guy François die de slotrace van het seizoen won voor de Opel van Tom Van Rompuy. De Jaguar E Type van Vlaadideren vervolledigde het podium, maar Rosenhart was met zijn vierde plaats de grote winnaar en wordt de nieuwe kampioen Klasse 1. Van Rompuy junior wordt vice Kampioen voor Guy François die twee wedstrijden minder reed, T’Hoen (Austin Healy 3000) en Geebelen (Porsche 911). De nieuwe kampioenen in de respectievelijke groepen worden Damseaux (Mini Cooper S), François (Lotus Elan), van Rompuy (Opel Kadett), Vandendijk (Triumph TR4) en Rosenhart (Ford Mustang).

In Klasse 2 mochten we ons ook aan een interessante titelontknoping verwachten. Hierin stond de Opel Kadett van Van Damme aan de leiding met amper 2 puntjes voorsprong op de Porsche 911 van Cryns, 16 op de BMW 2002 van Mathay en 24 op de Ford Escort van Vereeken. En dit met nog 80 punten te verdelen. Cryns won de eerste race met een knappe Vereeken op zijn bumper. Van Damme werd derde en moest zijn leidersplaats afgeven. De tweede race was ongemeend spannend en opnieuw met een zeer kleine voorsprong gewonnen door Cryns voor Vereeken en van Damme. Zodoende is Cryns kampioen in Klasse 2 voor Van Damme en Vereeken die mede door het uitvallen van Mathay in de eerste race kon doorstoten naar de derde plaats. David Farrow sluit de top 5 af. In de respectievelijke Groepen gaan de titels naar Farrow (Alfa Romeo Giulia Super), Van Damme (Opel Kadett), Cryns (Porsche 911) en Tony Frans (Chevrolet Camaro)